Martini
Webáruház

A martini ízletes és elegáns italnak számít

A martini az egyik legismertebb és legikonikusabb koktél a világon. Letisztult, stílusos és tele van karakterrel, ezért nem véletlen, hogy James Bond kedvence lett. A Martini azok közé a koktélok közé tartozik, amiket egyből felismerünk a formás pohárról. A származása nem teljesen egyértelmű, hiszen több elmélet is létezik. Az egyik legismertebb szerint, az ital a 19-ik század végén, San Franciscoban született meg, egy „Martinez” nevű ital egyszerűsített változataként. Egy másik verzió szerint a Martini & Rossi vermutgyártó cég inspirálta a nevet. Akárhonnan is ered, az biztos, hogy a 20. század elejére már a legnépszerűbb amerikai koktélok közé tartozott és azóta is az elegancia szimbóluma.

Hogyan készül a martini és mi a jellegzetessége?

A klasszikus változat két alapanyagból áll, gin és száraz vermut. Az arányokat ízlés szerint lehet variálni, de általában 5:1 vagy 6:1 arányban keverik, a gin javára. A hozzávalókat jéggel töltött keverőpohárban keverik össze (nem rázva, ahogy Bond szereti, hanem keverve!), majd egy előhűtött speciális pohárba szűrik. A tetejére általában citromhéjat vagy egy zöld olívabogyót tesznek, utóbbi különösen népszerű. Egyes változatokban vodkát használnak gin helyett, így születik meg a vodka martini.

A nedű karakteres, erős és rendkívül letisztult ital. Nem édes, nem gyümölcsös, inkább fanyar, enyhén gyógynövényes. Az alkohol dominál benne, ezért nem árt, ha óvatosan kortyolod. A különleges alkohol nem való mindenkinek, de aki megszereti, annak igazi kedvence lehet. Az ital egyértelműen az elegáns pillanatok kísérője. A jól elkészített ital tökéletes választás lehet egy stílusos estéhez, randihoz vagy különleges vacsora előtti aperitifként.

Milyen az ital ízvilága?

Az íze nagyban függ attól, hogy milyen gint vagy vermutot használsz. A klasszikus London Dry gin például citrusos és borókás ízjegyeket hoz, míg az olasz vagy francia vermut enyhe édeskesernyés, gyógynövényes karaktert ad hozzá. Az olívabogyó vagy citromhéj plusz rétegeket visz az italba. Előbbi sósabb, testesebb ízt ad, míg utóbbi frissebbé, illatosabbá teszi az italt.

Most következzenek a legismertebb fajták!

– Dry – klasszikus. Száraz, elegáns és tiszta. Kevés vermuttal készül, gyakran citromhéjjal vagy olívával díszítik.

– Dirty – olívalével bolondított verzió, ami kicsit sósabb és karakteresebb. Azoknak ajánlott, akik szeretik az erőteljesebb ízeket.

– Vodka Martini – gin helyett vodkával készül. Letisztultabb ízvilág jellemzi, sokan éppen emiatt szeretik. James Bond is ezt részesítette előnyben.

– Gibson – hasonló a dry változathoz, de olíva helyett gyöngyhagymával szervírozzák.

A campari méltán népszerű választás az emberek körében!

A Campari nem csupán egy ital, hiszen akár még életérzésnek is nevezhetnénk. Élénkvörös színével, kesernyés ízvilágával és elegáns karakterével az egyik legismertebb aperitif a világon. A története 1860-ban kezdődött Olaszországban, Milánó mellett. A receptet Gaspare Campari alkotta meg, aki saját italkülönlegességét a milánói kávézójában kínálta. A recept olyan titkos, hogy a mai napig csak néhány beavatott ismeri a pontos összetevőket, de azt tudjuk, hogy több mint 60 féle gyógynövényt, gyümölcsöt, fűszert és alkoholt tartalmaz. Az ital gyorsan népszerűvé vált Olaszországban, majd az egész világon elterjedt. A Campari mára egyet jelent az olasz stílussal, kifinomultsággal és a társasági élet élvezetével.

Hogyan készül és milyen jellegzetes ízvilággal rendelkezik?

A pontos recept titkos, de a gyártási folyamat alapjai nyilvánosak. A Campari különféle növényi kivonatokkal és természetes aromákkal készül, amelyeket alkoholban áztatnak. Az összetevők között szerepelhet például keserű narancshéj, rebarbara, gyógynövények és fűszerek. Az így kapott kivonatot vízzel és cukorral keverik, majd érlelik és palackozzák. Az ikonikus vörös szín régen természetes színezékből (cochineal) származott, de ma már mesterséges színezéket használnak, így mindenki által fogyasztható.

Az ital intenzív, kesernyés ízű, amit citrusos és enyhén édes aromák egészítenek ki. Ez az egyedi kombináció teszi tökéletes aperitiffé, vagyis olyan itallá, amit étkezés előtt fogyasztunk az étvágy fokozására. Az első korty talán furcsának tűnhet, de minél többször kóstolod, annál inkább megszereted. A keserűség mögött mélység, komplexitás és elegancia rejtőzik. Ráadásul az ital alkoholtartalma sem túl magas (kb. 25%), így könnyed, mégis karakteres.

Mire használható a különleges ital?

Rendkívül sokoldalú ital. Bár magában, jéggel is fogyasztható, leginkább koktélok alapanyagaként ismert. Íme néhány klasszikus felhasználási mód!

– Negroni: A legismertebb Campari alapú koktél. Egyenlő arányban keverik ginnel és vermuttal (leggyakrabban édes, vörös vermut). Erős, karakteres ital, ami tökéletes egy hosszú nap végén.

– Campari Soda: Egyszerű, frissítő ital, amit a szódavíz jéggel és egy szelet narancshéj garantál. Tökéletes nyári frissítő!

– Americano: Hasonló a Negronihoz, de gin helyett szódát tartalmaz. Könnyedebb, lazább változat.