chardonnay bor
Webáruház

A chardonnay bor valódi kozmopolita

A chardonnay bor az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben termesztett szőlőfajtából készül. Alig van a világnak olyan szeglete, ahol ne termesztenék ezt a változatot. A szőlő hatalmas népszerűségét a legkülönbözőbb körülményekhez való alkalmazkodóképességének, a különleges ízének és a lenyűgöző eredményeinek köszönheti. A világ bármely pontján is éljünk, kiváló minőségű chardonnay bor állítható elő belőle. Ez az ital mindenhol saját karaktert alakít ki, amit a borászok stílusa hangsúlyoz.

A chardonnay bor Burgundiából indult világot hódítani

A chardonnay ízválasztéka a termőterület jellegzetességeiből adódik. A napos fekvésű, meszes talajokon kifejező és testes borok készülnek friss és egzotikus gyümölcs ízekkel, sőt, füstös jegyekkel és finom ásványossággal. A fahordóban érlelt borokhoz pedig vajat, mogyorót és vaníliát adnak.

A kopár és meszes francia talajokon virágzó szőlőből készült nedűt ásványos hűvösség jellemzi. Kaliforniában, ahol a világ legnagyobb termőterülete található, gyakran lágyabb ízvilág érhető el. Az Ausztráliából, Új-Zélandról, Afrikából és Dél-Amerikából származó chardonnay borok is lenyűgöőek a maguk sajátos jegyeivel. Az új-zélandi chardonnay például gyakran több savval rendelkezik, mint ausztrál társa. A dél-afrikai borokat viszont különösen gazdagnak és gyümölcsösnek tartják, de friss, fanyar vagy erőteljes fás hatás nélküli jegyekkel is büszkélkedhetnek. Ha tölgyfahordóban érlelik szárazon, akkor a chardonnay bor a vanília, a mogyoró, a kávé vagy a karamell jellegzetes fás ízét és krémes árnyalatait kapja.

Az olasz borok ajándékként is megállják a helyüket

A chardonnay talán az egyik legnépszerűbb fehérbor a világon, de nem biztos, hogy az olasz borok kapcsán valakinek először pont ez jut az eszébe. Sokkal hamarabb asszociálnak az emberek az ország híres toszkán vagy szicíliai vörösboraira. Olaszországban nagyon jó fehérborok is készülnek, különösen az ország északi részén. De legdélebben is felfedezhetünk néhány izgalmas fehérbort. Az ismert olasz borok közé tartozik a Lugana, a Pinot Grigio, a Gavi és a Soave. Ezek régi és hagyományos szőlőfajtákból készülnek.

Aligha van még egy ország, ami annyi bort termel, mint Olaszország. A mediterrán éghajlaton évezredek óta készítenek vörös-, rozé- és fehér borokat, továbbá pezsgőket. Olaszország hosszú bor történetére joggal büszkék a helyiek. Az ősi szőlőfajták, a hosszú hordós érlelés és a sok generáció felhalmozott tapasztalata egyesül az olasz nedűkben.

A legfontosabb olasz borok

Már az ókori görögök is felismerték, hogy Olaszország a borok hazája. Itáliát akkoriban a bor földje néven emlegették. A mintegy három évezredes borászati tapasztalattal rendelkező ország büszkén tekinthet vissza a történelmére. Számos borvidék, borstílus és szőlőfajta biztosítja a nagy változatosságot, és ez különösen igaz a fehérborokra. Szereti a habzó és az aromás italokat? Akkor az olasz borok tökéletes választásnak bizonyulnak. A prosecco a világ egyik leghíresebb habzóbora, ami tökéletes az ünneplésre. Ha ajándékot keres barátainak vagy családtagjainak, akkor egy üveg proseccóval nem nyúlhat mellé. És miért ne kóstolná meg ezt a remek italt saját maga is, hogy meggyőződjön annak kiváló minőségéről?