terápia
Szolgáltatás

A coaching és a terápia különbségei, hasonlóságai

Az életben vannak időszakok, amikor olyan emberre van szükségünk, aki segíthet nekünk megbirkózni egy nehéz helyzettel, meg tudja határozni a célunkat és javaslatot tesz annak elérésére. Ilyenkor számítunk a rokonok és a barátok támogatására, de a terápia, ahol profi szakértő képességei és tapasztalatai állnak rendelkezésre, felbecsülhetetlen előnyt jelenthet.

Ezáltal segítséget kaphatunk az életre való felkészülésben, a családi és a munkahelyi konfliktusok megoldásában, a szakmai siker elérésében. A coaching célja pedig az ügyfél céljának elérése. Természetesen figyelembe véve az erősségeit és gyengeségeit, lehetőségeit és nehézségeit a cél elérésével kapcsolatban.

Hogyan lehet meghatározni, hogy valakinek terápia vagy coaching szükséges? Az emberek pszichológushoz akkor fordulnak, amikor szorongást, depressziót vagy stresszt tapasztalnak és ez befolyásolja a mindennapi életüket. Más ügyfelek az életminőségükön szeretnének javítani, személyes vagy szakmai sikereket elérni.

Ilyenkor nem terápia, hanem coaching kell. A coach elsősorban a karrier és a személyes célok elérésére koncentrál, a munkája a jövőre összpontosít, az ügyfél jelenlegi állapota alapján. A terápia pedig inkább specifikus problémákkal foglalkozik.

A folyamat során az ügyfél múltját elemezzük annak érdekében, hogy jobban megértsük a jelenlegi állapotát. A terapeuták és a coachok különféle módszereket alkalmaznak. A terápia módszerei segítenek megbirkózni a nehézségekkel, alkalmazkodni a nehéz körülményekhez, új készségeket megtanulni és csökkenteni a stressz hatásait.