liliomfa
Webáruház

A liliomfa egyedi története

Ön is egy különleges fát keres az udvarába, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, de még egy kis árnyékot is tud tartani? Nos, a liliomfa mindkét szerepkört remekül betölti majd. Magának a fának a története felettébb érdekes.

Tulajdonképpen egy Kínában őshonos növényről van szó, ami csak a keresztény szerzetesek utazásainak megkezdésével terjedt el az európai területeken. A fa a 18. században Magyarországra is eljutott, méghozzá a híres Eszterházy kastély udvarába.

A világirodalom szimbólumrendszerében már szinte évszázadok óta a liliomfa fehér virága az ártatlanságot képviseli. Azonban ennél több jelentést is szoktak tulajdonítani neki. Az ókori görög és római kultúrában az erotikát is megtestesítette.

Később viszont a kereszténységbe beépülve az egyik leghíresebb címernövénnyé vált, többek között az Árpád-ház és az erdélyi fejedelmek jelképeként megjelenve. Felmerülhet a kérdés, hogy minek köszönheti a liliomfa ezt az utolérhetetlen népszerűséget?

Lényegében annak, hogy remek tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor a fa igényei teljesen hétköznapiak. A liliomfa tulajdonképpen az örökzöldek és a lombhullatók közé is sorolható. A föld felett kissé elágazó törzs eleinte bokrosan nő, a tulipánhoz hasonló virágokat hozva. A liliomfa illata rendkívül kellemes és esztétikus látványt nyújt.

Ami pedig a liliomfa gondozását illeti, a hobbikertészek is könnyedén elvégezhetik azt. A metszésére lehetőleg ősszel kell sort keríteni, a gombásodás elkerülése érdekében. A permetezést pedig a késő tavaszi időszakban ejthetjük meg.