vermut
Webáruház

A vermut rövid bemutatása

A vermut különleges és aromás boralapú ital, ami eredetileg Olaszországból származik, ahol a 18.század végén kezdték el készíteni. Az alapja erjesztett bor, amit különböző gyógynövények, fűszerek és ízesítők hozzáadásával gazdagítanak.

Gyakori összetevői a tárkony, a kamilla, a fahéj és a citrusfélék, amik egyedi ízprofilokat adnak a nedűnek. Két fő típusa van, ami az édes és a száraz vermut. Az előző variáció sötét színű, ezen kívül gazdag ízvilággal rendelkezik, míg az utóbbi világosabb és frissebb, kesernyésebb jegyeket hordoz.

Önállóan is élvezhető, jéggel és egy szelet citrommal, de sokszor alapanyagként használják koktélokhoz. A vermut különlegessége abban rejlik, hogy az ízét és az aromáit a felhasznált alapanyagok egyedisége határozza meg.

A különböző gyártók és márkák eltérő receptúrákat alkalmaznak, így a piacon számos változatos ízélmény érhető el. Az utóbbi években a prémium verzió iránti kereslet jelentősen nőtt, ezért sok kézműves gyártó kezdett el egyedi kisüzemű italokat kínálni, amik friss, helyi alapanyagokból készülnek.