ouzo
Webáruház

Az Ouzo rövid jellemzése

A különleges ital egy igazi görög ikon, ami része a helyi kultúrának. Az Ouzo történelme az ókori időkig nyúlik vissza, amikor az elődeit még gyógynövényes készítmények formájában ismerték. A mai variáció a 19. században született meg, amikor a modern desztillációs technikák lehetővé tették a nedű finomítását.

Az egyik legismertebb gyártója a Plomari, ami az 1900-as évek alakult és azóta is töretlen a népszerűsége. Az alapja általában szőlőpárlat, amit fahéjjal, szegfűszeggel és egyéb gyógynövényekkel ízesítenek. Az Ouzo 37,5-50 % alkoholtartalmú, variációtól függően.

Kiváló választás lehet előételekhez, mint a sajt, az olívabogyó és a különféle tengeri herkentyűk. A fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy lassan kell kortyolgatni, így az ital kedvelői órákig el tudnak beszélgetni egy pohárka mellett.

Mint sok más termék, ez a nedű is eltérő lehet régióként. Minden gyártó büszke a saját változatára, a receptek pedig általában családi titkok. A Ouzo napjainkban már világszerte elérhető, beleértve hazánkat is.