Egészség

Egy bőrgyógyász szakorvos komoly problémákon is segíthet

Rengeteg olyan eset fordulhat elő, amikor dermatológushoz kell fordulni. Már babakorban is gyakran keresik fel a szülők a legközelibb bőrgyógyász szakorvos rendelőjét, hiszen a hozzátápláláskor jelentkező kiütések allergiás elváltozások előjelei lehetnek. Más esetben veleszületett pigmentfoltok vagy anyajegyek szűrésére is szükség lehet, hiszen ezzel már a fiatalkori sejtelburjánzást is meg lehet gátolni, előzni.

Egy jó bőrgyógyász szakorvos nemcsak a rovarok, allergiák és egyéb apróbb betegségek okozta kipirosodásokat képes felismerni és kezelni. Az igazán profik a felnőtt és gyermekbőrgyógyászat mellett, tájékozott és rutinos a vírusos, bakteriális, gombás bőrbetegségek felismerésében és kezelésében is. A dermatoszkópos anyajegyszűrésre, májfoltok és szeplős bőrrészek megfigyelésére idősebb korban kerül ugyan sor, de vannak olyanok is, akiknél már tinédzser korban indokolttá válik. A bőrgyógyász szakorvos ismereteire hagyatkozik az a beteg is, aki a szövetszaporulatok megfékezése miatt keres fel egy specialistát. A legtöbb klinikán vagy rendelőben már végeznek folyékony nitrogénnel történő fagyasztást is, így például az apró szemölcsöktől nem kell lézeres beavatkozással megválni. A jó és megbízható bőrgyógyászat szolgáltatásai között, a helyi érzéstelenítésben végzett kisműtétek és kozmetikai beavatkozások is helyet kapnak. A legtöbb nő a bőrfiatalítás miatt, kétes eredetű anyagokat is képes kérdezés és gyanakvás nélkül elfogadni a tapasztalatlan kozmetikusoktól.

Azonban a megfelelő fiatalító kezelésekről egy orvos többet tud, így érdemes inkább az ő szakvéleményét kikérni. Egy bőrgyógyászat feladata az érelváltozások kezelése, a pigmentfoltok halványítása vagy a végleges szőrtelenítés is. Sokan erről nem szívesen beszélnek, mert kellemetlennek érzik a témát, de a nemi úton terjedő betegségek is okoznak az intim zónákon bőrelváltozásokat. Gyulladások, pattanások, egyéb irritációk mutatkozhatnak HIV, szifilisz és clamydia esetén. A bőr szakszerű regenerálására rákból gyógyult betegeknek is szükséges lehet, ebben is érdemes egy bőrgyógyászat munkatársaihoz fordulni.