Google Bard
Szolgáltatás

Google Bard célirányosan használva

Egy nagyon izgalmas világban élünk, ami tele van olyan forradalmi fejlesztésekkel, amikről néhány évtizeddel azelőttig még csak álmodni sem mertünk. A legújabb informatikai áttörések nemrégiben történtek, ezek eredményeként nagyon új programok jelentek meg a piacon. Máris itt van példaként a szövegfelolvasásban jeleskedő Google Bard.

Tény, hogy nemcsak erre alkalmas, hanem források keresésére, valamint szövegek készítésére egyaránt, ugyanakkor kiemelt funkciója a felolvasás. Ezzel igen sok embernek segít, legyen szó előadó művészekről vagy akár hétköznapi emberekről, akik idő hiányában nem érnek rá hosszabb cikkek, tanulmányok olvasására. A Google Bard még csak mostanában kezdte a pályafutását, de gyorsan fejlődik, lép előre fokozatosan. Érdemes tartani vele a lépést.

Ezért annyira felkapott a ChatGPT

Alig 1 éve indult térhódító útjára a ChatGPT és már az egész világon elterjedt modellről van szó, amitől sokan félnek, míg mások reménykedve figyelik a fejlődését. Ez az AI, vagyis Artificial Intelligence voltaképpen egy generatív nyelvi modell, ami képes levetni béklyóit és már egyre több dologra, például képlátásra szintén alkalmas.

Bármilyen meglepő, de amit a mindennapokban használnak, csak egy megkötött változat, amit számos szűrővel vesznek körül. Ezek nélkül a ChatGPT jóformán elszabadulna és olyan dolgokat tudna megtenni, amikre kezdetben még a készítők sem gondoltak. Talán ez az, ami a vele kapcsolatos óvatosságot igyekszik fokozni. De pontosan kik és miért hozták létre ezt a minden ízében egyedi teremtményt?

Az OpenAI engedte ki a szellemet a palackból

Az OpenAI cég lapítói között megtalálható többek között olyan híres vagy esetenként hírhedt személy, mint Elon Musk, akit szinte mindenki ismer a világon. A mondhatni kicsit bohókás milliárdos és feltaláló, üzletember igen sok megnyilatkozásával szórakoztatja a közönséget, de gyakran ennél sokkal többet is tesz, mert egyes megszólalásai kihatnak a világgazdaság alakulására.

Mellette Sam Altman, Peter Thiel és Greg Brockman 2015-ben vettek részt az OpenAI megalapításában. Bár Musk és Altman már ott hagyták a társulást, ettől még vállalkozás halad előre és forradalmat indított el ezen a területen. GPT nyelvi modellek évről-évre fejlődtek és jelenleg a 4-es verzió viszi a prímet, de már készül az 5, ami még több dologra képes. De vajon mi lesz ennek a vége?

Egyre több mesterséges intelligencia program kínál egyedi lehetőségeket

Amikor azt halljuk, hogy mesterséges intelligencia program, gyakran azt sem tudjuk pontosan mire gondoljunk. Bár azt hihetnénk, hogy valami nagyon egyediről van szó, valójában már elég régóta használatban vannak ezek a rendszerek. A legjobb példaként az útvonal tervezők szolgálnak erre. Bár nagy erővel robbant be a ChatGPT a köztudatba, ezen kívül még bőven akad választék a mesterséges intelligencia program kínálatból, ha szeretnénk kicsit elmerülni a témában.

Számos cég igyekszik kidobni újabb fejlesztéseket és ezzel megnyerni a célközönséget. A képek és videók készítésére sokan fókusztálnak, ezért ezen a területen óriási a verseny. Egyre több alkalmazásban jelennek meg ezek a segédprogramok, amelyek új távlatokat nyitnak. Igazán izgalmas jövő előtt állunk.