Brandy
Webáruház

Milyen az igazi brandy?

Nincs könnyű helyzetben az, aki az ízlelőbimbóira bízza az ezzel az itallal kapcsolatos kérdéseket. Nem mindegy ugyanis, hogy cognac vagy inkább brandy van a pohárban.

De mégis mi a különbség? Csak az ízbéli jegyekből elég nehéz felismerni az eltéréseket. Viszont, ha egy kicsit utánajárunk az adott ital eredetének, akkor már mindjárt könnyebb lesz meghatározni, hogy éppen mit fogyasztunk. A cognak teljes mértékben eredetvédett.

Az a szőlőborbárlat, ami nem Charante megye 6 kijelölt régiójából származik, nem nevezhető cognacnak. A brandy mellett, érdemes megemlíteni az armagnacot is, ami hazánkban kevésbé elterjedt, mégis egy különleges és egyedi borbárlatnak számít, ami Franciaország déli részéről származik.

Tehát ez alapján megállapítható, hogy minden cognac egyfajta brandy, de ugyanez fordítva már nem igaz. Az üvegeken található rövidítések úgy, mint a V.S. például azt jelenti, hogy nagyon különleges itallal van dolgunk, míg a V.S.O.P. legalább 4 évi fahordós érlelést takar. A X.O. számít a legnemesebb változatnak, mivel az már legalább 6 éve érlelődik.