napelemes kandeláber típus
Egyéb kategória

Minden napelemes kandeláber típus független a hálózattól

A szolár lámpa egyszerűen és hatékonyan működik a napenergia felhasználásával a fény előállítására. A folyamat több kulcsfontosságú lépésre bontható. Minden napelemes kandeláber típus tetején egy kis napelem modul található. Ez a cella fotovoltaikus elemekből áll és képesek a napfényt elektromos energiává alakítani.

Amikor a napfény a napelemet éri, az a fotovoltaikus hatás révén elektromos áramot termel. A keletkezett elektromos energiát a lámpa belsejében lévő újratölthető akkumulátor tárolja. Ez az akkumulátor napközben töltődik fel, amikor elegendő napfény áll rendelkezésre.

Szinte az összes napelemes kandeláber típus általában fényérzékelővel van felszerelve. Ez az érzékelő felismeri, ha a környezeti fényerő csökken, például naplementekor. Ebben a pillanatban az érzékelő automatikusan bekapcsolja a fényt.

Amint a fényérzékelő működésbe lép, a napelemes lámpa az akkumulátorban tárolt energiát a LED-ek működtetésére használja. A LED-ek energiahatékonyságukról és hosszú élettartamukról ismertek, ezért ideálisak a szolár lámpákban való használatra. Sok napelemes fénytest úgy van programozva, hogy hajnalban vagy röviddel az akkumulátor lemerülése előtt automatikusan kikapcsoljon.

Napelemes kandeláber típus, ami télen is működik

A Nap energiájával működő lámpák télen is világítanak, de néhány korlátozást figyelembe kell venni. Télen a nappalok rövidebbek és a napfény gyakran sokkal gyengébb, ami azt jelenti, hogy a napelemeknek kevesebb idő és kevésbé intenzív fény áll rendelkezésükre a töltéshez.

Ez ahhoz vezethet, hogy az akkumulátor nem töltődik fel teljesen. A rövidebb és kevésbé hatékony töltési idő miatt, a szolár lámpák fényideje télen jelentősen csökkenhet. Ahelyett, hogy egész éjjel világítanának, sötétedés után csak néhány órán át működnek.

A hó, a jég és a sűrű felhőtakaró tovább csökkentheti a hatékonyságukat. A napelemeken felhalmozódó hó vagy jég blokkolja a napfényt és megakadályozza az akkumulátor töltését. Ezért fontos, hogy télen rendszeresen tisztán tartsuk a paneleket. A modern napelemes lámpákat általában úgy tervezték, hogy hidegben is jól működjenek.

A hideg önmagában nem befolyásolja jelentősen a működésüket, de elsősorban a csökkent napfény és a rövidebb nappalok befolyásolják a teljesítményt. A napelemes kandeláber típus téli hatékonyságának maximalizálása érdekében, célszerű olyan helyre helyezni, ami a nappali órákban maximális napfényt kap. Viszont, ha házi naperőmű van a közelben, az ellátás terén nem lesznek problémák.

A naperőmű remek befektetés

A termék előnyeit naphosszat lehetne sorolni, ezek közül egy is elég lenne ahhoz, hogy megérje belevágni a rendszer telepítésébe. A naperőmű miután visszatermeli a befektetett költséget, már csak bevételt hoz az évek során. A kivitelezést követően nem kell fizetni a szolgáltatónak az elektromos energiáért. Minden elektronikai készülék üzemeltethető a megtermelt energiával.

Bárhol kiépíthető, távol a civilizációtól is. A telepítése kifejezetten indokolt olyan vidéki házakon, amiktől az elektromos hálózat messze van. A naperőmű teljesen környezetbarát, vagyis nem bocsájt ki káros anyagokat működés közben. Fontos megemlíteni, hogy az előállításához kellő energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartama 25 év.

Ez azt jelenti, hogy sokkal több energiát termel, mint amennyit fel kell használni a gyártásához. A karbantartási, valamint tisztítási költsége minimálisnak nevezhető. A naperőmű kiépítéséhez alapos tervezés és megfelelő számítások elvégzése szükséges, ezért a dolgot érdemes szakemberre bízni.

Míg a nagy napenergia rendszerek korábban kizárólag a saját tetővel rendelkezők kizárólagos kiváltságai voltak, a kis naperőmű egyre népszerűbb az emelkedő villamosenergia árak idején. Ez a lakástulajdonosokra és a bérlőkre egyaránt igaz.

A naperőművek különféle formákban és különböző technológiákat alkalmaznak a napenergia elektromos energiává történő átalakítására. A megfelelő erőmű kiválasztása a rendelkezésre álló erőforrásoktól és a helyszín sajátos követelményeitől függ. Amikor egy adott naperőmű típus mellett dönt, célszerű figyelembe vennie a régióban rendelkezésre álló erőforrásokat és technológiákat.