kerti szivattyú
Webáruház

Mire figyeljünk szivattyú vásárlásnál?

Ha saját kerttel rendelkezünk, akkor előbb vagy utóbb eljön az ideje a különféle alkatrészek és gépek beszerzésére. A kerti szivattyú kiválasztása elsőnek talán egyszerű feladatnak tűnhet, azonban több dolgot is át kell gondolni a vásárlás előtt. Akkor lesz rá leginkább szükségünk, ha a kertben a fű mellett veteményesünk is van és azt szeretnénk locsolni.

Szivattyú kell az öntözőrendszer telepítéséhez és a házi vízellátáshoz is, amennyiben nem tudunk rácsatlakozni a helyi vezetékekre. Azonban mindig kérdezzük meg magunktól, hogy honnan fogjuk tudni a vizet kiszivattyúzni és pontosan mekkora nyomásra lesz szükségünk! A víz kinyeréséhez általában saját fúrt vagy ásott kút lesz a segítségünkre, esetleg kerti tó, patak vagy ciszterna.

Ezekben létezik egy dinamikus és egy nyugalmi vízszint is, ami meghatározza, hogy milyen szivattyút kell vásárolnunk. A nyugalmi vízszint akkor mérhető, ha éppen nem használjuk a benne található folyadékot, miközben a dinamikus szint azt mutatja, ahol a folyadék beáll, miközben használjuk a szivattyút.

Mielőtt nekiesnénk a locsolásnak, mindenképpen ellenőrizzük, hogy mennyi a maximálisan felhasználható víz, mivel ezt átlépve nagy eséllyel fogjuk a homokot és más hordalékokat felszippantani, ezt pedig nem minden szivattyú szereti. Ha még nem fúrtuk ki a kutat, akkor előbb kérjük a szakemberek segítségét! A profi munka soha nem fog homokot termelni, miközben, ha tudás nélkül állunk neki, akkor csak bosszúságot fog okozni. A nyomás kiválasztása már az egyéni értékektől függ, de azt érdemes tudni, hogy a gyorsabb locsoláshoz és az öntözőrendszerhez nagyobb nyomásra lesz szükség.