inverteres klímák
Szolgáltatás

Mitől lettek ilyen népszerűek az inverteres klímák?

Az energiahatékonyság, a környezetbarát jelleg és az energiaforrások megtakarításának tendenciája a légkondicionáló berendezések gyártását is befolyásolta. A múlt század 80-as éveinek elején, Japánban kifejlesztették az inverteres típusú légkondikat, amelyeket azóta a világ legnagyobb klíma gyártóinak termék skáláján is megtalálhatunk. 1981-ben a japán Toshiba Carrier Corporation piacra dobta az első inverteres split rendszert otthoni használatra, 2 évvel később pedig az összes vezető gyártó követte az új trendet.

Az inverteres klímák működésükből adódóan még a hagyományos fűtés helyett is tudnak alternatívát nyújtani. Ezen kívül, a csökkentett motorteljesítményük növeli az energiahatékonyságot, mivel nem használnak áramot a be- és kikapcsolás energiaigényes folyamataihoz. Ez hűtési üzemmódban 59%-kal, fűtési üzemmódban pedig 43%-kal csökkentheti az energia költségeket. A motor állandó indításának és leállításának hiánya jelentősen megnöveli az inverteres klímák élettartamát, ráadásul csökken az alkatrészek kopása is.

Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően, az inverteres légkondicionálók előnyei nyilvánvalóak. Ilyen az egyenletes hőmérséklet szabályozása, az éjjel-nappal leállás nélküli üzemmód, az átlagosan 2 évvel hosszabb élettartam, a hagyományos típusú légkondicionálókhoz képest, az alacsony zajszint, a magas energiahatékonyság és kiemelkedő teljesítmény. A hátrányok között mindössze annyi szerepel, hogy az inverteres klímák ára valamivel magasabb, mint a hagyományos analógoké, ennek megfelelően pedig emelkedik a karbantartásuk és a javításuk költsége is.

Az adott típusú légkondicionálók használata olyan helyiségekben ajánlott, ahol hosszú ideig pontos hőmérséklet szabályozásra van szükség és a nagyobb teljesítményű berendezések használata nem praktikus. Ezek lehetnek gyerekszobák, hálószobák, pihenő zónák vagy kisebb üzletek, olyan helyiségek, ahol zökkenőmentes hűtésre és fűtésre van szükség. Ezek a rendszerek számos változatban készülnek, ami lehetővé teszi a költségvetésnek megfelelő inverteres klíma kiválasztását.