vályogház szigetelése
Szolgáltatás

Vályogház szigetelése kőzetgyapottal kivitelezve

A modern építészéti megoldások ellenére, sokan vannak, akik régebbi házat vásárolnak és tataroznak. Ilyenkor felmerülő kihívás a vályogház szigetelése. Sokan alábecsülik ezt az anyagot, pedig önmagában is jó szigetelő képességekkel rendelkezik, csupán eljárt felette az idő.

Ilyen jellegű épület esetében az egyik legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy a vályogtégla pára áteresztése és nedvességforgalma sokkal nagyobb, mint a hagyományos égetett téglának. A munka első lépése pedig a gyakorlatilag állandóan jelentkező vizesedés megszüntetése. Bármilyen burkolás csak akkor kezdődhet meg, ha a falak teljesen kiszáradtak. Ezután a megfelelő vízszigetelésről kell majd gondoskodni. Ez az eljárás nem változtatja meg a vályog eredeti légáteresztését.

Polisztirol típusú megoldások nem alkalmazhatóak, mert ezek elzárják a levegő útját. Ezek figyelembevételével megállapítható, hogy a vályogház szigetelése kőzetgyapottal oldható meg leginkább. Ez az anyag nemcsak hő-, hanem hangszigetelő tulajdonsággal is bír.