pajzsmirigy alulműködés
Szolgáltatás

Van megfelelő diéta a pajzsmirigy alulműködésre!

Amennyiben odafigyel az étkezésére, jelentősen jobban érezheti magát a bőrében. A pajzsmirigy alulműködés nagyon sokak életét keseríti meg, de szerencsére kezelhető a probléma. Tény, hogy az étrend megváltoztatásával nem fog megszabadulni a gondtól, azonban hozzájárulhat a teljes élethez. Természetesen a kezelőorvos felírja a szükséges hormonkezelést, azonban nagyon oda kell figyeljen a diétára is. A pajzsmirigy alulműködés során teljes mértékben el kell hagyni az alkoholt, a cukrot, a kávét, valamint a sót.

Első körben érdemes csökkenteni ezeket az adagokat, majd minél kevesebbet és kevesebbet fogyasztani azokból. A zsíros ételek, valamint a glutén szintén blokkolhatja a gyógyszerek kellő felszívódását, így leginkább a gyümölcsök, zöldségek, teljeskiőrlésű ételek és sovány húsok javasoltak fogyasztásra. A pajzsmirigy alulműködés során olyan sóval érdemes ellátnia az ételeket, amelyikben emelt szintű a magnézium, viszont alacsony a nátrium. Mindezeket javasolni fogja a kezelőorvosa is, azonban másoknak egyéb diétát fognak felírni.

Említésre méltó a koleszterin diéta, ami az érelmeszesedés megelőzését hivatott szolgálni. Sajnos a magas koleszterinszint népbetegségnek számít Magyarországon, mert igen zsíros ételeket fogyasztanak az emberek. Pedig egy kicsi odafigyeléssel megelőzhető a stroke, az érszűkület és a magas koleszterinszint egyaránt. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben meg kell váljon a kedvenc ételeitől, azonban ismernie kell a mértékletességet. A koleszterin diéta szintén kizárja az alkoholt, a zsíros ételek fogyasztását és minden egyebet, ami telített zsírsavakat tartalmaz.

A zsíros sajtokat, a zsíros tejet, a kelt tésztát, valamint a süteményeket is érdemes elkerülni. Fogyasszon inkább magokat, gabonákat és halakat! Meglehet eleinte nehéz lesz átállni a koleszterin diéta által javasolt ételekre, azonban nem kell drasztikusnak lenni. Mindennap egy kisebb lépést tegyen meg, amíg teljesen átáll az új étrendre. Rövid időn belül érezni fogja ezeknek a jótékony hatását!