bergamott fa
Webáruház

A bergamott fa izgalmas titkai

Szereted az Earl Grey teát? Akkor bizonyára szereted a bergamottot is, ami a mesés bergamott fa termése. Ez utóbbinak a héjából egy rendkívül értékes olajat nyernek ki, amit a nyugati és a keleti természetes gyógyászatban már évszázadok óta használnak. A bergamott olaj ugyanis számos jótékony hatással rendelkezik és gyakorlatilag bárki használhatja.

Ez egy különleges citrusféle, amit a grapefruit és a lime keresztezésének tűnhet. A belőle nyert olaj elsősorban külsőleg alkalmazható, például bőrápolásra, hajápolásra és akár gyulladáscsökkentésre, nyugtatásra vagy fájdalomcsillapításra is. A bergamott olaj tehát kiváló kiegészítője lehet az egészségmegőrző terápiáknak.

Próbáld ki, ha a hajkoronádat szeretnéd dúsítani. Ez esetben mindössze 2-3 csepp bergamott illóolajat kell cseppenteni az általad kiválasztott bázisolajba. Ez lehet kókusz vagy mandulaolaj is. A lényeg, hogy az elkészült keverékből egy keveset, hetente két-három alkalommal jól bele kell masszírozni a fejbőrbe. Az olaj ugyanis hajnövekedés serkentő hatású és rendszeres használatával dúsabb, erősebb, szebb, egészségesebb hajkoronára tehetsz szert.

A bergamott serkenti a kollagéntermelést is. Ez egy egyedülálló tulajdonság az illóolajok között, amit kiválóan alkalmazhatsz akár otthoni körülmények között a bőrápolás során is, a bőr fiatalságának megőrzésére. Csupán 1-2 csepp olajra van szükséged, amit cseppenthetsz a kozmetikumaidba és az arctisztítódba is.

A bergamott fa gyümölcse, illetve pontosabban annak héja olyan olajat tartalmaz, amely nyugtató hatású, feltöltő, kiegyensúlyozó és ellazító hatással bír. Ennek előnyeit aroma diffúzorba cseppentve élvezheted leginkább. Az aromás, energizáló és lazító masszázshoz egy szabadon választott alapolajba cseppentve nyerhetsz kellemes illatú, relaxációt elősegítő masszázsolajat.

A fürdésnél a zuhanyzóba cseppentve, vagy a forró fürdővízbe cseppentve szintén élvezheted ezt a lelki és testi felfrissülést nyújtó és kiegyensúlyozó hatást. Ha pedig lefekvéskor a talpadra kened, békés, pihentető, nyugodt alvásban lehet részed, mert így felerősödik az olaj stressz- és szorongás oldó hatása. A bergamott olaj hatékonyan alkalmazható depresszív hangulatok ellen is, mert hormonok termelésére serkenti az agyat, ami növeli a kedélyállapotot, és növeli a produktivitást munka.